avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Test de paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Test de paternitate

Buna ziua

Am fost casatorita si din aceasta casatorie a rezultat un baietel. ( 2003 ). In urma divortului el a fost obligat la plata unei pensii de 78 lei. El nu mi-a achitat pensia alimentara timp de 2 ani si 9 luni dar am am facut o plangere la parchet si s-a rezolvat. Acum l-am dat in judecata pentru marire de pensie, el sustinand ca nu are venituri , am zis ca se va calcula la salariul minim pe economie. Acum afirma ca acest copil nu este al lui , ca a fost un prost ca l-a recunoscut ( " eram tanar si lipsit de experienta " ) , neaga ca am locuit impreuna si doreste sa faca testul de paternitate spunand ca il face cu sau fara acordul meu. Poate face acest lucru? Copilul are 5 ani acum .

Raspunsul este negativ. Actiunea in tagada paternitatii se prescrie in termen de 3 ani de la data nasterii copilului.

Art. 53
Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei.
Copilul nascut dupa desfacerea, declararea nulitatii sau anularea casatoriei are ca tata pe fostul sot al mamei, daca a fost conceput in timpul casatoriei si nasterea a avut loc inainte ca mama sa fi intrat intr-o noua casatorie.
Dispozitiile art. 51. sunt aplicabile si situatiilor prevazute in prezentul articol.

Art. 54
Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.
Actiunea in tagaduirea paternitatii poate fi pornita de oricare dintre soti, precum si de catre copil; ea poate fi continuata de mostenitori.
Actiunea se introduce de catre sotul mamei impotriva copilului; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mamei sale.
Mama sau copilul introduce actiunea impotriva sotului mamei; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mostenitorilor lui.
Daca titularul actiunii este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornita de tutore.
Mama copilului va fi citata in toate cazurile in care nu formuleaza ea insasi actiunea.
__________
Articolul a fost modificat prin art. I pct. 2 din Legea nr. 288/2007.

Art. 55
Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de 3 ani de la data nasterii copilului. Pentru sotul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunostinta de nasterea copilului.
Daca actiunea nu a fost introdusa in timpul minoritatii copilului, acesta o poate porni intr-un termen de 3 ani de la data majoratului sau.
Reclamantul poate fi repus in termen, in conditiile legii.
Ultima modificare: Marți, 8 Iulie 2008
Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Pe banii lui (aruncati pe teste de paternitate) poate sa faca ce vrea. Dar din punct de vedere legal nu-i serveste la nimic.
E tatal copilului nu pentru ca l-a recunoscut fiind tanar si nelinistit, ci pentru ca avea calitatea de sot al dvs. Copilul il are pe el ca tata, in temeiul legii, in calitatea lui de sot al dvs. la acea vreme si nu ca urmare a vreunei recunoasteri. (putea sa nici nu calce pe la starea civila, asa ca n-avea nevoie de nici o "experienta").
Cand eram insarcinata in 7 luni am facut cununia civila. El neaga ca am fi stat impreuna de cand am ramas insarcinata pana a ajuns sarcina la 5 luni. Maine dimineata vrea sa mergem ca sa- si retraga drepturile asupra copilul. Dati-mi un sfat ca nu stiu ce sa fac. As vrea ca acest copil sa fie trecut pe numele meu pentru ca el nu vine sa-l vada ( nu l-a vazut de 1 an si jumatate ) si nu-si da nici un interes vizavi de acest copil. Daca renunta la drepturile parintesti mai este obligat la plata pensiei alimentare?
Ultima modificare: Marți, 8 Iulie 2008
daniela_gabriela, utilizator
Da' pai ce credeti? Ca drepturile si obligatiile parintesti sunt un soi de: azi vreau si maine nu mai vreau? Credeti ca aici e ca la pisoi sau catei ... azi imi plac si maine, daca nu-mi mai plac, ii dau de pomana unui suflet mai iubitor? Unde vrea sa mergeti maine?? Ati auzit de vreun bioru pe care scrie "retrageri drepturi parintesti"??
Sa fim seriosi! Daca nu vrea sa-si vada copilul, nu vrea. E treaba lui. In lanturi nu-l puteti aduce sa-si vada copilul. Dragostea si tandretea nu se obtin, nu se cersesc, cel mult se asteapta.
Ultima modificare: Marți, 8 Iulie 2008
romascanu, moderator
Ma sfatuiti sa merg sa-si retraga drepurile sau sa o las asa?

Alte discuții în legătură

Despre paternitate Calin2130 Calin2130 Buna ziua.Speta este in felul urmator: Femeia are o relatie amoroasa si ramane insarcinata cu respectivul,dar afla dupa ce nu mai sunt impreuna.Copilul este ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, as vrea sa stiu in ce termeni/conditii un tata isi ... violetaanna violetaanna Buna ziua, As vrea sa stiu in ce termeni/conditii un tata isi poate scoate copilul de pe numele lui. Cineva a ramas insarcinata si parasita inainte de ... (vezi toată discuția)